Přejít k hlavnímu obsahu

Na titulní straně čísla 7–8/2024 je zachycena čistírna odpadních vod Uherské Hradiště.

Společnost Slovácké vodárny a kanalizace, a. s., k níž se vztahuje obálka, představuje ředitel Ing. Lubomír Trachtulec v textu 30 let společnosti Slovácké vodárny a kanalizace, a. s. V letním dvojčísle dominuje aktuální problematika revidované směrnice o čištění městských odpadních vod. V posledním zhruba roce a půl byli zástupci SOVAK ČR svědky procesu schvalování předloženého návrhu na úrovni Evropské unie. V textu Směrnice o čištění městských odpadních vod kolektiv autorů (Ing. Filip Wanner, Ph.D., Ing. Marcela Zrubková, Ph.D., Ing. Petr Sýkora, Ph.D., Ing. Vilém Žák) představuje nejdůležitější články a ustanovení směrnice. Dalším doplňujícím článkem k tématu je Technologické možnosti řešení požadavků UWWTD na biologických čistírnách odpadních vod od Dr. Ing. Libora Nováka. Příspěvek zazněl na konferenci SOVAK ČR Provoz vodovodů a kanalizací 2023. Na uvedené konferenci bylo Ing. Karlem Emingerem, MSc., odprezentováno zajímavé téma Dlouhodobé zajištění dodávek vody z vodárenských soustav Severočeské vodárenské společnosti. Společnost zpracovala komplexní analýzu reflektující aktuální i očekávané dopady klimatické změny na svém provozovaném území s cílem zajistit zabezpečenost dodávek vody a její výsledky si můžete přečíst nyní v dvojčísle.

Ing. Miroslav Kos, CSc., MBA, shrnul v článku Cesty k energeticky soběstačné čistírně odpadních vod možnostij, jak se vypořádat se současnou energetickou výzvou energetické neutrality ČOV. Dvojčíslo přineslo zprávy z dvou významných akcí SOVAK ČR, a to jednání valné hromady a konference VODA FÓRUM. Na valné hromadě byla uskutečněna anketa se zástupci vodárenských společností na téma hodnocení směrnice o čištění odpadních vod a promítnutí jejích dopadů do praxe. Osloveni byli také zástupci podniků povodí s otázkami na aktuální situaci ohledně zásob vody pro tento rok a také na předání vzkazu pro „malou vodu“. 

Ve 2. čtvrtletí se uskutečnila valná hromada a představenstvo EurEau (23.–24. 5. 2024), komise pro pitnou vodu EU1 (13.–14. 6. 2024), komise pro čištění odpadních vod EU2 (30.–31. 5. 2024), komise pro legislativu a ekonomiku EU 3 (13.–14. 6. 2024). Výtah z jednání zpracovala Ing. Radka Hušková. 

Young Water Professionals Czech Republic (YWP CZ) provedla mezi mladými vodaři do 35 let v roce 2023 průzkum, jehož cílem bylo mimo jiné definovat požadavky na práci v oboru vodohospodářství a upozornit na možné rozdíly mezi stávající a nastupující generací. Výsledky se mohou čtenáři dozvědět v textu Budoucnost našeho oboru pohledem mladých vodohospodářů autorů (Ing. Markéta Andreides, Ing. Petr Dolejš, Ph.D., Jakub Sochor, Ing. Jitka Czakojová, Ing. Nikola Salová, Ing. Filip Harciník a Ing. Jindřich Procházka, Ph.D.). Ing. Lenka Fremrová připravila přehled norem zpracovaných v roce 2023 v článku Nové normy vodního hospodářství. 

V rubrice Z regionů informují o svých projektech a aktivitách společnosti VODÁRNA PLZEŇ a. s., ČEVAK a.s., Vodárny Kladno – Mělník a. s., RAVOS, s. r. o., Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a. s., Vodárny a kanalizace Karlovy Vary, a. s., Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s., Pražské vodovody a kanalizace, a. s., Ostravské vodárny a kanalizace a. s. a VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s. 

V dvojčísle se poprvé nově objevily Společenská rubrika a Legislativní sloupek.

S obsahem vydání 7–8/2024 časopisu Sovak se můžete seznámit zde.

Kategorie:
Různé